Starten met FPV-racing

Na een hoop YouTube filmpjes te hebben bekeken over ‘drones’, ‘quadcopters’ en ‘FPV-racing’. Ben ik sinds maart van dit jaar begonnen met ook daadwerkelijk het zelf bouwen, vliegen en crashen van die apparaten. In dit artikel een overzicht van de ontwikkelingen die ik sinds enkele weken heb doorgemaakt.

UPDATE maart 2016:

De ontwikkeling van Drone Racing gaat snel. Inmiddels heb ik nieuwe boodschappenlijst samengesteld en uitgebreid beschreven in dit blogartikel.

FPV-racing zo goedkoop mogelijk, kan…

aller eerste FPV racing quadcopter 250 NighthawkIk was er al zeker van overtuigd dat FPV-racing super tof zou zijn. Of het bouwen en onderhouden van deze hobby ook werkelijk lang stand zou houden, daar was ik nog niet helemaal van overtuigd. Daarom besloot ik eerst maar eens de proef op de som te nemen door álle benodigdheden ‘uit China te halen’. Dat is in eerste instantie een stuk goedkoper en gaf mij de zekerheid om ook een boel te kunnen verprutsen.

In een volgend artikel zal ik uitgebreider beschrijven over de specifieke gear waar ik nu mee vlieg. Het is in ieder geval niet allemaal meer Chinese troep…want daar ben ik na een paar maanden wel een beetje op uitgekeken.

In het kort zijn het prima spullen om uit te proberen, voor niet teveel geld, maar voor FPV-racing merk ik dat de kwaliteit uiteindelijk wel een beetje te wensen overlaat. Crashen hoort er nu eenmaal bij als je de grenzen opzoekt tijdens een race en dan is het fijn dat je daarna nog wel even door kan. Op het veld vervang je namelijk niet zomaar even een hele motor-arm of nog erger…power distribution board.

Benodigdheden voor een goedkope quadcopter voor FPV-racing

Met de waarschuwing dat je ongetwijfeld binnen de kortste keren toch echt onderdelen moet gaan vervangen, hieronder mijn boodschappenlijst van mijn eerste quadcopter.

EMAX Nighthawk 250 ARF – KIT (€132)

Deze kit (die overigens eerst een andere naam had) is een mooie set om mee te beginnen en bevat alles om je eerste quadcopter in de lucht te krijgen. Los kun je ook alle onderdelen verzamelen maar dan ben je voor precies hetzelfde spul iets meer geld kwijt. Dit kan de moeite waard zijn aangezien je dan waarschijnlijk wel een betere oplader zult kiezen. Die van mij stond na twee keer opladen bijna in de fik…

Hier mijn ‘maiden flight’ van deze kit, in het bos, lekker spannend tussen al die bomen.

FlySky FS-TH9XB 2.4G 9CH Transmitter With FS-R8B RM002 Mode 2 (€80)

FlySky FS-TH9XB 2.4G 9CH TransmitterNaast dat je natuurlijk een vliegmachine nodig hebt, moet je de quadcopter ook kunnen besturen. Dit gaat het beste met een goede zender die een radiosignaal van 2.4ghz naar een compatibel ontvanger stuurt. Deze FlySky heb ik vrij goedkoop in China kunnen kopen. Precies hetzelfde model zijn er ook van andere merken als Turnigy en iMax. FlySky schijnt het origineel te zijn en is iets makkelijker te upgraden.

Ook hiervan kun je natuurlijk weer duurdere exemplaren kopen van bekendere merken. Ik vind het nog altijd een prima keuze. Het vliegt absoluut naar behoren. Het bereik is prima en besturing is fijn. Het instellen gaat waarschijnlijk bij de duurdere exemplaren een stuk makkelijker maar met een YouTube filmpje erbij is het zo gepiept.

Overigens vind ik nog het mooiste aan dit model dat deze heel goed uit te breiden en aan te passen is. Ik heb er namelijk nu een nieuwe radiomodule en ontvangen bij besteld. Deze zijn heel eenvoudig in te wisselen is de standaard configuratie en maakt het signaal nog beter. Met namen de ontvanger is ook een stuk kleiner en lichter dat natuurlijk prettig is voor een compacte racer van 250mm.

Tip om direct uit te voeren is de LiPo-mod FlySky voor deze zender. Dan loop je niet binnen de kortste keren te klooien met penlites maar kun je er gewoon een fatsoenlijke LiPo-accu in stoppen en heb je uren vliegplezier.

Lipo accu’s

De keuze van batterijen voor je quadcopter is wel een vak apart. Ik heb er voor gekozen om vergelijkbare exemplaren te kopen uit de kit die ik eerder aanschafte.

Er zijn echter zoveel factoren waar je rekening mee moet houden en ook hier geld dat goedkoop wellicht ook duurkoop kan zijn. Vooralsnog doen die van mij het prima maar hoor ik ook goede verhalen over de accu’s die bij HobbyKing gekocht worden.

Het kan in ieder geval geen kwaad om goed te kijken naar deze video. Zo leer je meer over de verschillende nummers op de LiPo batterijen en het onderhoud.

Koop er in ieder geval een stuk of zes. Daar ben ik tot nu toe wel even zoet mee op een gemiddelde zondagmiddag.

Ook niet geheel onbelangrijk is een LiPo Low Voltage Alarm. Ik heb er eentje aan boord, aangesloten op de accu en krijg een signaal als de batterij z’n maximale ontlading heeft bereikt en ik snel terug moet vliegen. Je mag de LiPo’s namelijk niet te ver ontladen, dan gaan ze kapot.

Eachine FPV camera en 200mw transmitter (€27)

Eachine 700TVL 1:3 Cmos FPV 148 Degree Camera w:32CH TransmissionEn als je dan je quadcopter de lucht in hebt gekregen, ontbreekt alleen nog die ongelooflijke FPV (First Person View) ervaring. Daarvoor heb je een klein cameraatje nodig die voorop gemonteerd wordt en met een radio zender het videosignaal verstuurd.

Ook hier ben ik weer voor goedkoop gegaan. De beeldhoek is uitstekend en biedt een prima resolutie om goed te kunnen vliegen.

De zender is krachtig genoeg om op een veldjes rond een paar bomen te vliegen. Wel raad ik aan om er betere antennes bij te kopen anders krijg je wel heel veel storing en in sommige gevallen valt het beeld gewoon helemaal weg.

Boscam Thunderbolt 5.8G 32CH RC905 RX Receiver (€34)

Dit kleine apparaatje vangt het videosignaal op dat vanuit de quadcopter wordt verstuurd. Ik heb deze vervolgens weer aan met ‘goggles’ bevestigd zodat ik beeld voor m’n ogen op een schermpje wordt getoond.

Deze ontvanger kocht ik omdat het een erg strak exemplaar is. Een verschil met veel andere exemplaren is dat er eigenlijk maar één connector is aangesloten. Dit is heel fraai maar de aansluiting is ook wel iets fragieler dan de gebruikelijke pluggen, houdt daar rekening mee.

Quanum DIY FPV Goggle (€30)

Quanum DIY FPV goggleDe FPV ervaring is pas echt compleet als je het beeld vanuit je quadcopter ook echt op je neus hebt. Ik heb voor nu gekozen om het wederom weer zo goedkoop mogelijk op te lossen.

Je kunt ook gelijk een veel ‘stijlvollere’ goggle kopen van FatShark maar die €350 had ik er nog even niet voor over. Bovendien ben ik er persoonlijk nog niet helemaal van overtuigd dat ik het beeld scherp krijg aangezien ik een bril heb. Nu kijk ik zonder m’n bril door een verstelbare lens naar het display dat er dan heel scherp uitziet.

Check trouwens dat er nu ook een nieuwe versie is uitgekomen van de Quanum DIY bril. Deze schijnt een betere pasvorm te hebben, een scherm met een hogere resolutie en een neopreen hoes/strap.

ImmersionRC 5.8GHz Circular Polarized SpiroNet Antenna V2 (€39)

ImmersionRC 5.8GHz Circular Polarized SpiroNet Antenna V2 De eenvoudige antennes die geleverd worden bij de hierboven genoemde FVP-gear zou ik direct vervangen. Eerst kocht ik nog deze antennes die als het goed is technisch hetzelfde zijn en ook een uitstekend beeld geven, echter na 4 keer op z’n kop ‘landen’, is er niet veel meer van over.

Let wel goed op met welke aansluiting je de antennes koopt. De zender en ontvanger van mijn FPV-gear hebben namelijk een RP-SMA connector.

Ook is het aan te raden om de antenne niet direct op je zender aan te sluiten maar met een verlengkabeltje. Je voorkomt zo dat er niet teveel krachten worden uitgeoefend op connector van de zender zelf en misschien zelfs wel afbreekt.Propellers

Niet geheel onbelangrijk zijn de propellers! Hier zijn veel verschillende soorten en maten in de verkrijgen. Er wordt veel gevlogen met plastic 5030 props en zelf heb ik daar ook een hele hoop van in huis.

Binnenkort schrijf ik een apart artikel over mijn ervaring met verschillende propellers tot nu toe.

Tip die ik je nu alvast wil geven; koop er echt gelijk een heleboel van. Een voorraad van 20 setjes is toch wel prettig. Je gaat er, zeker in het begin, gewoon snel doorheen. Het is net jammer dat je moet wachten op een levering propellers. In Nederland zijn ze gelukkig wel steeds beter te verkrijgen maar soms zijn ook Nederlandse leveranciers er ineens doorheen en moet het toch allemaal weer uit China komen.

Voldoende propellers

Het is aan te bevelen om direct een hele hoop propellers te kopen, je gaat er immers in het begin vrij rap doorheen. Ze breken nu eenmaal (gelukkig) als eerste bij een crash. Ik zie deze relatief goedkope stukjes plastic als de kreukelzone van m’n quadcopter.

Er zijn veel soort propellers. Ik ben eigenlijk nog niet echt sléchte propellers tegengekomen. Wel zijn sommige vrij duur of hebben mindere prestaties. Ik heb er in het begin voor gekozen om een stuk of 60 setjes (4stks) te kopen van de Diatone 5030 propellers.

Ook zijn er propellers die versterkt zijn met carbon of glasvezel, dit is in het begin alleen maar zonde om mee te vliegen, ze breken toch! Een alternatief zouden de unbreakable props kunnen zijn al moet ik deze zelf nog testen. Ze zijn niet heel veel duurder dan ‘breekbare’ props maar wel weer minder efficiënt.

Mijn nieuwe quadcopter

Inmiddels is bovenstaand spul uit China alweer voor een deel aan diggelen en heb ik zelfs een tweede goedkope frame in de kreukels gebracht. Over deze Diatone #37 Silver Blade schrijf ik binnenkort een korte review.

#quadcopter #grotestuk

A video posted by Walter Kort (@walterkort) on

Nu is het nog even wachten op de levering van een Blackout Mini H die ik dan van de week weer kan opbouwen en vullen met de elektronica uit m’n kapotte quadcopter.

Ga jij er binnenkort ook een bouwen, of ben je dat al aan het doen? Ben heel benieuwd, laat het even weten in een reactie onderaan dit bericht.

 

signature
11 Reacties
 1. […] dat moment moet er nog flink getraind worden. Wil jij ook starten met FPV-racing, bekijk hier mijn artikel over de spullen die ik als eerste […]

 2. […] en wat je nou allemaal nodig hebt. Bekijk eens even mijn eerdere blogpost over “starten met FPV-racing” waarin ik het boodschappenlijstje beschrijf toen ik een paar maanden geleden begon met […]

 3. […] jij ook wel zou willen beginnen met Drone Racing. Vorig jaar publiceerde ik dit artikelen over het starten met FPV-racing en mijn eerste aankopen. Sindsdien heb ik heel wat spulletjes […]

 4. Nolan de Jong 8 jaar geleden

  Mooi artikel!

  Ik ben een aantal weken terug begonnen met het bouwen van mijn eigen drone, en die vliegt inmiddels met LOI.
  (specs: multistar 1704 -1900 kv, afro 12A esc, kk2 mini, diatone frame, diatone propellers)
  Ik wil gaan upgraden naar een FPV set up, aangezien ik het LOI al behoorlijk beheers en toe ben aan een nieuwe uitdaging!
  Tevens bestaat mijn drone bijna volledig uit zipties, aangezien die snel breken bij een crash en dus er voor zorgen dat de motoren heel blijven 🙂
  Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips!!

  Met vriendelijke groet
  -Nolan

 5. Joost 8 jaar geleden

  Leuk om te lezen thx!

 6. ignace 7 jaar geleden

  ik zou een frame willen bestellen bij banggood in china en het frame kost 27,77 euro zou ik daar nog douane kosten moeten bij betalen???

  • wkort 7 jaar geleden

   Hoi Ignace, zelf heb ik al heel vaak dingen besteld uit China en slechts één keer douane kosten en belasting moeten betalen doordat ik had gekozen voor de aller snelste verzendmethode. Als jij gewoon een frame besteld en kiest voor gratis verzending ben je voor 99,9% zeker dat het bij die kosten in het winkelmandje blijft. Wel goed dat je bewust bent van eventuele extra kosten.

   Check trouwens dat je nu hebt gereageerd op een artikel van mij die best wel oud is. Mijn nieuwste quadcopter met echt een heel mooi frame bespreek ik in onderstaande video, heb je die al gezien? Abonneer jij je ook voor mijn kanaal en vertel je het aan je vrienden? Groet van Walter

   https://www.youtube.com/watch?v=-VsZc5l8ioo

 7. Robin 7 jaar geleden

  hoi ik had een vraagje ik heb een goed drone en stevig en groot maar er zit een slechte camera onder
  met een aansluiting van geel-rood-zwart en ik heb welleens gezien dat er een andere camera onder kan

  het is een huanqi drone

  hij is wifi maar zit de wifi in de camera of in de drone? want met die camera gaat er een snoertje naar de drone en via een app kan ik dat fpv kijken op me telefoon
  moet ik dan een wifi camera kopen of een gopro of een hd camera met zoon geel-rood-zwart snoertje?

  ik hoop dat je me kunt helpen

  • wkort 7 jaar geleden

   Oef ik ben niet zo heel erg thuis in dat soort drones. Maar een geel, rood en zwart draadje geeft aan dat er power naartoe gaat (rood en zwart) en een video signaal (geel). De zender zou dan dus ín de drone zelf zitten. Je zou dus een nieuw cameraatje kunnen kopen en deze met bijgeleverd kabeltje kunnen verbinden. Ik verwacht wel dat je daarvoor die drie draadjes aan elkaar moet solderen.

   Een action camera zoals een GoPro heeft wel mooiste beeldverwerking natuurlijk. Dat soort cams worden vaak via de USB-poort verbonden aan een externe zender (of hebben Wifi aan boord). Ik heb dat Wifi echter nog nooit geprobeerd en kan je dus ook niet vertellen wat daarvan het bereik is op het moment dat je vliegt.

 8. coen 6 jaar geleden

  ik heb een vraag over dat je tegenwoordig niet meer in het “wild” mag vliegen zonder dat je verzekerd en geregistreerd moet zijn (tag).
  is dat ook zo ?

  • wkort 6 jaar geleden

   Voor zover ik weet zijn die regels in NL/EU nog niet van kracht. Dit gaat dan puur over het recreatief gebruik van drones en andere onbemande luchtvaartuigen waar uiteraard wel andere specifiek regels voor gelden (zoals locatie, hoogte en specifieke omstandigheden). Voor professioneel gebruik zijn er wel degelijk specifieke regels als het gaat om licenties, vergunningen en verzekeringen. De handigste site om van alle regeltjes (en verwijzingen naar wetboek) op de hoogte te worden gebracht is http://www.vliegjedroneveilig.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2024 - Kort door de Bocht

       

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?