Realacc x210 Pro super snelle racing drone – boodschappenlijst v5

Ik ben een enorme fan van de Realacc x210 frames. Ze zijn compact, heel sterk, relatief goedkoop en met de setup die ik de laatste tijd heb, heb je een super snelle racing drone! Sinds boodschappenlijst v4 zijn er een paar nieuwe onderdelen die ik op mijn herbouwde quadcopters heb geplaatst. Deel stonden die op dezelfde pagina als V4.5. Nu dus een complete boodschappenlijst v5.

Nieuwe drone racing onderdelen

Zoals altijd bij het racen gaan er onderdelen kapot en wíl je gewoon ook weer ‘s wat nieuws, omdat het er is.

Realacc 210 Pro

realacc x210 Pro - drone racing frameOorspronkelijk had ik in boodschappenlijst v4 de Realacc x210 zitten. Deze heb ik vervangen voor de iets meer doorontwikkelde Pro-versie. Deze komt in een hele mooi voordelige kit met Racerstar motortjes en esc’s.

Racerstar BR2205 2600kv

In die kit komen gelukkig ook de 2600kv motortjes van Racerstar. Deze hebben net even iets meer toeren en gaan bijzonder hard! Voor een motortje dat los net €7 kost, verbaas ik anderen telkens weer. En ook ikzelf sta nog altijd versteld van dit motortje. Het gunstige aan deze goedkope motortjes is natuurlijk dat het niet zoveel pijn doet als je ‘m kapot vliegt. Hoewel er inmiddels ook veel krachtigere motoren te koop zijn die ruim 500gram meer trust leveren (en ook zeker 3 keer zo duur zijn) is er ook veel minder kans op het slopen van je lipo’s. Met een 5042 propelor en goede tune, trek ik maximaal 90 ampère. Een T-motor F40 hadden we laatst gemeten op 134 ampère…dat wil je een goedkopere lipo niet te vaak aandoen…

Matek HUBOSD-SE

HUBOSD-SE - drone racing OSD PDBOok is er een nieuwe versie uit van de HUBOSD waarvan ik eerder de H-type en X-type gebruikte. De nieuwe versie heeft de vorm van de X-type en wordt nu op Banggood verkocht van het merk Matek. Dit is de fabrikant die de vorige versies van het bordje ook aanbood op Banggood onder het label van Realacc.

De HUBOSD-SE verschilt in essentie niet. Een aantal verbeteringen zijn:

 • XT60-connector tabje is nu ook horizontaal te gebruiken of handig met draad
 • Hogere maximale stroom en spanning voor aansluiten van 6S-lipo’s
 • Dedicated RSSI pin input (weergave van RSSI in OSD)
 • Dedicated Current signal output (verwerken van stroomwaarde in FC)
 • BEC voor gefilterde 5V en 10V, allebei tot 1,5A

Tramp HV v2

Na het vtx-issue op het evenement in Heerhugowaard, wil ik nog best de goedkopere chinese videozenders aanbevelen. De prijs en kwaliteit is voor de hobby uitstekend…maar wil je geen gezeur bij events, neem dan de door-en-door getest vtx van ImmersionRC. Inmiddels is er een tweede versie van op de markt gekomen.

Complete DIY Drone Racing set – Boodschappenlijst v5

Hieronder volgt de complete lijst. Als je alles koopt wat hieronder staat, hoef je slechts een paar weken te wachten, te bouwen en kun je daarna loeihard racen 😀

Quadcopter essentials – €210

Losse items – €8,25

Niet direct noodzakelijk maar altijd handig om erbij te hebben – €18

Besturing – €125,50

FPV-goggles – €670

Persoonlijk zou ik niet genoegen nemen met andere type goggles van Fatshark. áls je er dan goed geld aan uitgeeft, neem dan de nieuwst een de beste! De mocht je nog ergens een Dominator V2 kunnen bemachtigen voor minder dan €280 dan ben je koning. De Dominator V3 heeft i.m.o. de “verkeerde” beeldverhouding van 16:9 en rekt daarmee je beeld van een 4:3 camera uit. Een Dominator HD2 moet je echt eerst doorheen kijken om te controleren of jíj daar scherp door kunt zien. Veel mensen zien namelijk onscherpe randen dat best storend kan zijn. Alle andere type fatsharks hebben we een fraaie vorm en hebben absoluut de kwaliteit die je mag verwachten van dit merkt. Echter zijn de specificaties niet hoger dan een meer budget kijkdoos als ik de Eachine VR D2. Ik heb deze ook (voor demo’s) en zijn echt perfect om mee te beginnen!

Lipo en lader – €205

Alternatieve onderdelen

Spare Parts

HD Actioncam

signature
11 Reacties
 1. Ruben 7 jaren geleden

  Hallo Walter,

  Dinogy Graphene V2, raad je die nog steeds aan. Ik heb nu de turnigy graphene 65C 1300 mah. Ik wil nog wat extra lipo’s aanschaffen. Het mooie verschil tussen deze 2 is dat de Dinogy Graphene V2 een stuk lichter is.

  Heb je zelf ook ervaring met de turnigy?

  Gr Ruben

  • Auteur
   wkort 7 jaren geleden

   He Ruben, op precies diezelfde reden heb ik die Turnigy Graphenes uiteindelijk weg gedaan…
   De Dinogys V2 zijn hele fijne en stevige batterijen en zijn prijstechnisch en qua prestaties echt top, zeker in combinatie met deze setup die niet súper veel vermogen vraagt. Overigens heb ik van de week een stel Tattu R-lines gekocht…da’s echt weer hele andere koek hoor…daarmee kun je bijzonder veel stroom leveren en is voor sommige setups nodig. Ook kijken steeds meer mensen naar 1500mah lipo’s omdat die vaak toch ook meer kunnen leveren. Zo blijf je bezig met wikken en wegen 😀

 2. Floris 7 jaren geleden

  Hoi Walter,

  Ik heb van sommige mensen op het internet gehoord dat de 2600kv motoren erg heet worden met 5″ props en 4s en dat de F4 flight controller oververhit kan raken als je aan het hoveren bent omdat hij dan niet genoeg koeling krijgt.
  Heb je met een van deze dingen op je eigen quad te maken gehad?

  Met vriendelijke groet,
  Floris

  • Auteur
   wkort 7 jaren geleden

   Totaal geen last van! Sowieso wordt die F4 flight controler niet/nooit heet door motoren die teveel vermogen vragen. Dat zouden dan eerder de ESC’s kunnen zijn doordat er teveel stroom doorheen gejaagd wordt. Je leest wel vaak over een warme F4 FC (omnibus/cc3d revo) omdat men er direct een 4S lipo op aansluit (dat kan namelijk bij die bordjes) en dat ze er dan een receiver én ook bijv. ledjes op aansluiten die te samen teveel stroom vragen…

   Die combinatie van 2600kv motortjes, 5inch props en 30amp esc’s is heerlijk. Het is relatief goedkoop en levert veel power! Uiteraard zijn er inmiddels nóg krachtigere motortjes maar daar betaal je écht minimaal drie keer zo veel voor! Warme motortjes heeft overigens alles te maken met foute montage of een slechte tune. Een 4S lipo en 5 inch props kunnen ze prima hebben!

 3. Maarten 7 jaren geleden

  Hoi Walter,

  Omdat ik al wat ouder ben heb ik inmiddels een leesbril nodig.
  Om een boek te lezen moet ik dit minimaal 25 cm van mijn ogen af houden.
  Ik neem aan dat de goedkoopste versie goggles voor mij dan geen optie zijn.
  Heeft de goggles van Fatshark wel een optie om deze oogafwijking voor ouderen te compenseren?

  Met vriendelijke groet,
  Maarten

  • Auteur
   wkort 7 jaren geleden

   Hoi Maarten, voor de Fatshark zijn verschillende diopti lensjes verkrijgbaar maar weet niet precies hoe dat met plus-lenzen is. Heb nu wel contact met leverancier van speciaal op maat ontwikkelde lensjes voor deze brillen (binnenkort meer) en die kon mij vertellen dat de goggles in principe zonder lensjes gebruikt kunnen worden als je ogen op een afstand van 2 meter prima kunnen focussen. De lensjes die zij maken kunnen in ieder geval elke afwijking corrigeren. Ik hoop ze binnenkort te ontvangen en mijn ervaring over te delen!

 4. Richard 7 jaren geleden

  Hallo Walter

  Leuke boodschappen lijst !
  Dit leek mij ook wel een leuke race drone toe en nog betaalbaar ook .

  Maak je hier nog een bouwverslag van op youtube ? of is die er al ?
  Hoe en waar alles te solderen , aangezien ik nog een beginnende ben (en vele met mij ) in deze mooie hobby .

  Met vriendelijke groeten , Richard

  • Auteur
   wkort 7 jaren geleden

   Cool! Ja ik was er wel mee begonnen maar er is nooit een complete en duidelijk video van gekomen uit die 128GB/8 uur aan videomateriaal…moet nog even wat op verzinnen om het duidelijk te presenteren. Valt best veel over te vertellen namelijk 🙂

 5. Richard 7 jaren geleden

  Dankje voor snelle reactie !

  128GB ik kan me er iets bij voorstellen , dat dat geen werkje is wat je zo even doet . 🙂
  Wie weet zien we misschien binnenkort wel een mooie build video van je 😉

  Met vriendelijke groeten Richard

 6. Edwin 7 jaren geleden

  Hoi Walter,

  de realacc x210 pro kit heb ik sinds een kleine 2 maanden in gebruik. Icm een 1500Mah 4s batterij blaast de drone supersnel weg.
  Welk protocol gebruik jij eigenlijk voor de aansturing van je esc’s?
  Heb je al plannen om zoiets te gaan testen: https://www.banggood.com/Realacc-F7-Pro-Flight-Controller-Betaflight-MPU6000-STM32F745VGT6-2-4S-BEC-5V1A-30_5X30_5mm-p-1153894.html

  Groet, Edwin

  • Auteur
   wkort 6 jaren geleden

   He Edwin, heb je reactie helemaal over hoofd gezien, sorry! Ja met 1500mAh gaat het helemaal als een kanon 🙂 Met de racerstar 30A V2 kun je Dshot600 draaien. Let wel op, op de eerdere batches van deze esc’s moest je nog een cap van de esc verwijderen. Ergens halverwege de lente hoefde dat niet meer omdat ze ‘m in de fabriek al weg hebben gelaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2024 - Kort door de Bocht

       

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?