PDF toevoegen aan WordPress

Geregeld krijg ik de vraag óf je ook een PDF kan toevoegen aan een pagina of blogartikel in WordPress. Natuurlijk kan dat! Ik leg je in de instructievideo 3 manieren uit om op een eenvoudige manier de PDF te koppelen aan je tekst.

WordPress PDF Plugin toevoegen

Als het je gelukt is om je PDF beschikbaar te maken om te downloaden via een artikel of pagina, dan is het misschien ook wel interessant om een stapje verder te kijken. Je kunt bijvoorbeeld ook een PDF-bestand direct in de pagina laten tonen. Hiervoor moet het bestand embed worden. Een hele interessante plugin hiervoor is de Google Doc Embedder.

Voor deze plugin heb je niet per se een Google Docs account nodig. Ook het PDF-bestand dat je hebt geüpload naar je eigen WordPressomgeving kan met deze fraaie plugin getoond worden.

PDF aan WordPress toevoegen en afschermen

Dit artikel ging speciaal over het openbaarmaken van een PDF-bestand via je website. Ik ben benieuwd hoe jij dit gaat toepassen. Laat je het weten in een reactie onderaan dit bericht?

Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om een PDF-bestand beschikbaar te maken voor de bezoekers maar dat je wel eerst iets van hen terugverwacht. Bijvoorbeeld een e-mailadres voor in je mailinglijst, gewoon geld of dat voor het document betaald kan worden met een berichtje op Twitter. In een reactie op dit bericht verneem ik graag van jou of je behoefte hebt aan een instructie voor deze toepassing.

signature
55 Reacties
 1. […] Allereerst dient het als voorbeeld voor een eerdere instructie die ik hier op Ibiza maakte over het toevoegen van een PDF aan WordPress. Daarvoor kon ik natuurlijk even snel ergens een PDF-je vandaan toveren maar waarom niet gelijk […]

 2. Bianca 10 jaren geleden

  Top..ik ben nog helemaal nieuw op Woldpress én niet technisch onderlegd… Maar echt super duidelijke uitleg..ik ga eens kijken of ik meer video’s van jou kan vinden.

  • Walter Kort 10 jaren geleden

   Dat is heel leuk om te lezen Bianca, dankjewel! Ben benieuwd wat je van de andere video’s vindt. Mocht je behoefte hebben aan info waarover nog een instructies bestaan, dan laat je het weten he? Trouwens ook mooi om te zien waar ‘jullie’ mee bezig zijn met Jump for Joy! Heb zelf vanaf m’n 7e tot 21e basketbal gespeeld. Helaas niet zoveel talent als Lamont (jouw man?)

 3. Jeroen 10 jaren geleden

  Prima, heldere uitleg in leuke, duidelijke vorm gegoten. Klasse, veel dank!

 4. Madelon Eelderink 10 jaren geleden

  Super duidelijke uitleg, bedankt! Mijn pdf staat erop 😉

 5. Paula Maassen 10 jaren geleden

  Het is me gelukt dankzij jouw heldere uitleg. Dankjewel.

 6. Marc van Praet 10 jaren geleden

  Beste Walter,
  Bedankt voor je heldere en heel leerzame video over het plaatsen van een pdf in WordPress.
  Kan dit op gelijkaardige wijze met een powerpoint presentatie?
  Vriendelijke groet,
  Marc

  • Walter Kort 10 jaren geleden

   Hallo Marc,

   Ja, dat kan ook met een PowerPoint presentatie. Met de manieren die ik in de video aangeef kun je eigenlijk elke type bestand koppelen aan je website en ter download aanbieden.
   Het gebruik van de Google Docs Embedder is wel iets specifieker maar kan ook veel verschillende soorten bestanden direct weergeven in de webbrowser.
   Ben benieuwd waar je website over gaat. Enig idee wanneer-ie klaar zal zijn?
   Veel succes met de werkzaamheden.

   Groeten van Walter

 7. Ghislaine Cals 10 jaren geleden

  Superhandige uitleg, ik ga morgen wat mensen leren om een wordpress-site te maken of te verbeteren en één van de vragen vooraf was of er pdf’s in een pagina of bericht ingevoegd kunnen worden. Nu weet ik het, bedankt!

 8. Marleen 10 jaren geleden

  Hallo Walter,

  Is er wellicht al een instructie om mensen eerst een mailadres te vragen voordat zij een pdf bestand kunnen downloaden?

  Ik heb hier wel belang bij.

  Ik hoor het heel graag.

  Groeten, Marleen

  • Walter Kort 10 jaren geleden

   Hoi Marleen,

   Dat is een hele slimme methode die je aangeeft. Zelf heb ik daar nog geen instructie voor gemaakt. De beste manier vind ik zelf door gebruik te maken van een mailinglistprovider als MailChimp maar er zijn ook veel simpelere plugins als “e-mail before download“. Mogelijk maak ik daar binnenkort een instructie voor.

   Groet van Walter

   • Marleen 10 jaren geleden

    Hoi Walter,

    Bedankt voor je reactie. Als je hier een instructie voor maakt, zou jij mij dit willen laten weten?

    Alvast bedankt!

    Groeten, Marleen

 9. simone 10 jaren geleden

  Hoi Walter! Bij mij opent ie het pdfje niet 🙁 mis ik een plug-inn? De link verschijnt zoals ik m wil in het tekstblok, maar als ik er op klik dan komt er alleen een zwart scherm. Wat doe ik verkeerd?

  • Walter Kort 9 jaren geleden

   Hoi Simone, het kan zo zijn dat de PDF eerst nog moet laden. Afhankelijk van de grootte van het bestand kan dit even duren. Of misschien is jouw Adobe Reader niet up-to-date en werkt de plugin die automatisch in de browser wordt verwerkt niet goed. Kun je eens proberen om op de link te klikken met je rechtermuisknop en dan te kiezen voor ‘openen in nieuwe tab’ of ook een keer ‘Koppeling opslaan als…’. Als je dan gewoon netjes een PDF kunt downloaden is er niets aan de hand en werkt het in ieder geval voor andere gebruikers.

   Laat anders even weten over welke pagina het gaat. Dan kan ik er ook even naar kijken. Groeten van Walter

 10. Simone 9 jaren geleden

  Gelukt! Dank je wel Walter 🙂

 11. Theo den Blanken 9 jaren geleden

  Mooie uitleg Walter, dank je wel. Die plugin is zeker de moeite waard. Dit worden mijn eerste (weliswaar gegenereerde) shortcodes.

 12. astrid 9 jaren geleden

  Hoi Walter,

  Dank je wel voor je heldere uitleg.
  Kan je me wellicht vertellen hoe ik de inhoud van een pdf bestand (of uit word) letterlijk op de website kan plaatsen?
  Alvast super bedankt.

  Mvg,
  Astrid van Buren

  • Walter Kort 9 jaren geleden

   Hoi Astrid, daarvoor kun je gewoon het beste de inhoud van het artikel simpelweg selecteren, kopiëren en plakken in je WordPress pagina of blogartikel. Precies de opmaak zo verkrijgen als in een dergelijk Word- of PDF-document ziet ga je nooit op een webpagina krijgen. Het is nu eenmaal een heel andere techniek om informatie weer te geven.

 13. leideke steur 9 jaren geleden

  Dankjewel voor de goede uitleg. Ik dacht dat het veel ingewikkelder was.
  Ik gebruik het om een sinterklaas voorleesverhaal op mijn site te zetten. Op verzoek van tijdschriften die het wel willen linken maar geen ruimte meer hebben om te plaatsen, maar ook om na alle discussie de sfeer weer terug te brengen voor iedereen.

  Het zou graag iets van een like button of een teller toevoegen, omdat ik nieuwsgierig ben hoeveel mensen hier gebruik van maken.
  Is dat erg moeilijk of……

  groeten Leideke

  • Walter Kort 9 jaren geleden

   Hoi Liedeke, mooi dat je goed gebruik hebt kunnen maken van de instructie.

   Om heel snel inzicht te verkrijgen in het gebruik van de PDF kun je de URL van het PDF-bestand zelf, inkorten met bijvoorbeeld bit.ly en die plaatsen in je WordPress Pagina. Als men dan klikt, is er bij bit.ly te zien hoe vaak en ook waar in de wereld. Daarvoor gebruik je de ingekorte link en voeg je er heel simple een + aan toe en bekijk je de statistieken op de pagina die verschijnt. Ook zijn er mogelijkheden om met bijvoorbeeld Google Analytics dit soort “events” te laten registreren. Het integreren van een like-button is hele andere koek!

 14. Ernst Jan Dekker 9 jaren geleden

  Ik wil graag een pdf uploaden met meerdere pagina’s, mijn pdf is 8,8 mb maar ik kan maximaal 8 mb uploaden.
  Hoe kan ik dit oplossen?

  • Walter Kort 9 jaren geleden

   Hoi Ernst Jan, er zijn verschillende plekken waar je de maximum upload kunt bepalen. Je komt in de WordPress-omgeving alleen niet ver. Daarvoor zul je toch echt in specifieke instellingenbestanden moeten gaan rommelen. Overigens zijn er wel plugins als “increase maximum upload” maar dat vind ik persoonlijk niet een hele mooie oplossing en is niet in alle gevallen een garantie tot succes. Afhankelijk van jouw technische vaardigheden kan ik je adviseren om de PDF via FTP te uploaden. En als je dan toch een FTP-verbinding tot stand hebt gebracht…kijk dan eens of je de php.ini kunt bewerken of toevoegen waar je de max. upload kunt aangegeven. Als die laatste regels echt abracadabra voor je zijn, laat het dan even weten. Je moet natuurlijk niet gaan lopen rommelen en je WordPress-installatie naar de knoppen helpen. Een alternatief voor het online brengen van je PDF kan natuurlijk ook altijd Dropbox of een andere cloud-service zijn en misschien heb je de mogelijkheid om je PDF kleiner te maken door bijv. afbeeldingen niet in hoge resolutie op te slaan. Groet van Walter

 15. Alexandra 9 jaren geleden

  Heel hartelijk bedankt! Eindelijk weet ik nu hoe het moet. Het gaat mij zo veel tijd schelen als ik niet meer handmatig bestanden moet bijvoegen aan mijn emails, maar dat ik cursisten gewoon een link kan geven.

  Dank je wel!

 16. Deborah 9 jaren geleden

  Hoi Walter,

  Is er al een artikel geplaatst hoe je email adressen van mensen kunt krijgen bij het downloaden van een pdf bestand?

  Groetjes Deb

  • Walter Kort 9 jaren geleden

   He Deb, daar heb ik nog niets over gepubliceerd. Ik zet het op m’n lijstje. De uitkomst die jij wenst vereist de omgekeerde strategie zoals jij beschrijft 😉 Eerst wil je namelijk het e-mailadres krijgen en dán kan men een PDF downloaden of wordt (automatisch) naar iemand gestuurd. Hiervoor kun je in WordPress specifieke plugins gebruiken (bijv. Contact Form 7 is geschikt) of bijvoorbeeld MailChimp (mijn favo mailinglistprovider) gebruiken en integreren in je site.

   Heb je hier al iets aan. Hoor het graag van je Deborah. Groeten van Walter

 17. Deborah 9 jaren geleden

  Hoi Walter,

  Super bedankt! Ik maak gebruik van Mailchimp dus ik vogel het wel uit!

  Groetjes

 18. Bob 9 jaren geleden

  Goede uitleg. Zeer bedankt voor het delen van je kennis

 19. Saskia 9 jaren geleden

  Mooie duidelijke video maar ik zit met een brandende vraag.

  Als ik de link plaats en ik klik erop dan opent hij de pdf in de browser (nieuw of bestaand venster) maar hij download het bestand niet. Je kunt het bestand natuurlijk wel downloaden als ie geopend is in de browser maar ik wilde dat hij de PDF download naar de HD van de gebruiker. Hoe doe je dat?

  Gr Sas

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   He Sas, dat wat jij beschrijft is voor het grootste gedeelte in instelling die de gebruiker zelf (vaak onbewust) heeft gemaakt in z’n webbrowser. De Adobe Reader plugin stelt namelijk dat het standaard geopend dient te worden. Jij kunt daar als beheerder van je site dus weinig absolute controle over voeren. Mogelijk dat dit artikel je een stukje verder helpt of zoek anders nog via Google met termen als “WordPress PDF force download”. Het is vereist wel weer specifieke skills om dit stapje te maken. Nog makkelijk is om te stellen dat men met de rechtermuisknop kan klikken op de linken vervolgens laten kiezen voor “koppelingslocatie opslaan”.

 20. Hugo 9 jaren geleden

  Ha Walter,

  Dank voor heldere uitleg. Vooral 3 verschillende manieren om pdf toe te voegen vond ik leuk.

  Groet,
  Hugo

 21. Eric van Rheenen 9 jaren geleden

  Hallo Walter,

  Is het mogelijk om vanuit een menu optie een PDF bestand te downloaden ??

 22. Marije 9 jaren geleden

  Super bedankt! Zo makkelijk, maar je moet net even weten dat het kan!

 23. Davy 8 jaren geleden

  Beste,

  Ik zou graag een link voorzien om een PDF te tonen maar voor ze deze kunnen bekijken, wil ik dat ze hun naam en emailadres opgeven. Welke plugin kan ik hiervoor best gebruiken?

  Mvg,
  Davy

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Davy, voor deze functie zul je eerder even moeten kijken naar het opzetten van een mailinglijst met bijv. MailChimp. Deze kun je dan vervolgens weer eenvoudig koppelen met jouw WordPress installatie. Vriendelijke groet van Walter

  • Eric van Rheenen 8 jaren geleden

   Hallo,

   Misschien wat laat, maar ik gebruik hiervoor de plugin “DOIFD”. Deze laat je een formulier invullen en mailt dan de link naar het document. Werkt erg mooi, zeker met de landingpage.

   • Walter Kort 8 jaren geleden

    Werken met formulieren is zeker een goed alternatief! Persoonlijk vind ik het uiteindelijk een beetje omslachtig om vervolgens die e-mailadressen netjes in een mailinglijst te krijgen. Daarvoor met je alsnog knippen en plakken of de premium versie gebruiken van die plugin. Dat kán uiteindelijk een stuk efficienter en voordeliger door bijv. direct te koppelen aan Mailchimp 🙂

    @Eric, dank trouwens voor jouw bijdrage op de reactie van Davy 🙂

 24. Wim ter Haar 8 jaren geleden

  Hallo Walter,

  Ik kan pdf file omzetten naar epub. Kan ik dez epub file ook als een pagina in wordpress invoegen?

  mvg

  Wim

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Wim, ik heb van die mogelijkheid nog niet eerder gehoord en lijkt me ook erg onwaarschijnlijk/ niet zo logisch om te doen. epub is naar mijn weten een format dat bedoeld is voor e-readers en voor webpagina’s is onder andere HTML uitgevonden 😀 Het ter download aanbieden van een dergelijk bestand is uiteraard wel mogelijk. Om veiligheidsredenen kun je het echter niet direct via WordPress uploaden. Zoek even via Google met de termen “WordPress epub upload” en volg de support pagina die beschrijft hoe je deze beveiliging kunt uitschakelen.

 25. Mario 8 jaren geleden

  versie WordPress 4.3.1 pdf en kan geen pdf op mijn website plaatsen zoals in uw filmpje

 26. Josine 8 jaren geleden

  Hoi Walter,
  fijne, goed te volgen uitleg over het toevoegen van een .pdf!

  Waar ik nu op zoek naar ben, is het volgende.
  Wanneer mensen op mijn blog reageren, wil ik ze belonen hiervoor en ze een .pdf toezenden.
  Hoe doe je dat?

  Hartelijke groet!
  Josine

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Josine, dat is niet zomaar even in WordPress te “bakken”, althans; ik ken niet echt een methode die dat direct mogelijk maakt. Veel ondernemers focussen hun activiteiten met de online communicatie op het werven van inschrijvingen op de nieuwsbrief. Bijvoorbeeld via MailChimp. Die lijsten zijn wel een stuk eenvoudiger te koppelen aan een actie (zoals het reageren op een blogartikel). Check even deze uitleg die precies beschrijft hoe je dit het beste kunt aanpakken. In MailChimp kun je dan vervolgens weer via autoresponders, de beloningen toezenden. In eerste instantie klinkt het iets omslachtiger dan jouw initiële idee…op de lange termijn werkt zo’n mailinglijst wel een stuk effectiever. Ben benieuwd of je hiermee een stuk verder geholpen bent.

 27. Maarten van der Worp 8 jaren geleden

  Walter, dank je wel; kort, krachtig en helder.

 28. marjolein 8 jaren geleden

  kun je de code van de ‘button’ geven? Bij mij staat er geen optie om een button van de link te maken.

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Marjolein, die shortcode van de button is geheel afhankelijk/bepaald door het thema dat je gebruikt. Als jouw thema geen buttons heeft gedefinieerd en gestijld…dan heb je niets aan de shortcode die ik heb gebruikt. Google even naar “WordPress buttons” en zie dat er verschillende plugins zijn die het mogelijk maken om ze ook los toe te voegen aan je installatie. Uiteraard kun je natuurlijk ook altijd zelf een plaatje maken in de vorm van een knop en deze in je pagina plaatsen.

 29. Bianca B 8 jaren geleden

  Walter,

  Kun je mij vertellen of het ook mogelijk is een ander soort bestand (in mijn geval een .svg bestand) op je WordPress Website te plaatsen zodat mensen deze kunnen downloaden?

  Met vriendelijke groeten,

  Bianca B

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Ha Bianca, dat is zeker mogelijk. Het uploaden van dit soort bestanden via de mediabibliotheek is echter om veiligheidsredenen standaard uitgeschakeld. Google even naar “allow svg wordpress” en je zult zien dat er verschillende oplossingen zijn. Simpelweg een plugin installeren of enige filters toevoegen aan je thema doet wonderen!
   Ik hoop dat je met deze korte toelichting weer een stukje verder komt. Veel succes. Groet van Walter

 30. Pepa 8 jaren geleden

  Hoi Walter,

  Ik heb zojuist een “press release” link gemaakt op mijn website,
  bij mij opent een nieuwe bladzij waar je nogmaals op de link moet klikken en dan in het pdf zelf op het downloadpictogrammetje moet klikken alvorens het daadwerkelijk gedownload wordt. vind ik nogal omslachtig.
  vast iets vergeten?

  Pepa

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Pepa, naar alle waarschijnlijkheid heb jij de verkeerde link toegevoegd in je webpagina. De link waarvan jij wenst dat het naar het PDF verwijst, zal waarschijnlijk niet eindigen op .pdf. Klopt dat? Na het uploaden van de PDF heb je denk ik de URL gekopieerd die verwijst naar de “bijlage pagina”. Klik via mediabibliotheek nog een keer het PDF-bestandje aan het zie in de rechter kolom het regeltje met URL. Dat lange adres verwijst direct naar de PDF op jouw server en dien je dan ook te gebruiken als link. Veel succes!

 31. Ed 8 jaren geleden

  Hallo Walter,

  Ik heb via media invoegen en via link invoegen een verwijzing kunnen maken naar een (van mijn pc naar server ge-upload) pdf bestand. Via een pagina op onze site is deze ook gewoon te openen. Echter er is geen mogelijkheid om deze (bijvoorbeeld via rechtermuisknop) te downloaden. Doe ik iets fout of kan het zijn dat in deze WP versie dit niet kan. Het is versie 4.3.3 Twenty Twelve thema.

  Groetjes, Ed

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Ed, bij dezen mijn reactie op jouw vraag. Het hangt van de gebruikte browser af hoe de PDF uiteindelijk gedownload/geopend wordt. De meeste browsers zullen het PDF in hetzelfde venster openen van waaruit je het bestand kunt bekijken, printen en natuurlijk ook naar de computer kunt downloaden. Die knopjes vindt de bezoeker rechtsboven in de pagina als de PDF open staat. Ook zou er een mogelijkheid moeten zijn om met de rechtermuisknop op de link te klikken en vervolgens te kiezen voor “koppelingslocatie opslaan”. Zo heet dit in ieder geval bij mij in de browser Firefox. Deze functie m.b.t. het opslaan van een PDF vanuit een webpagina heeft in ieder geval niets met jouw WordPress installatie te maken. Kom je met deze reactie weer een beetje verder? Ik ben benieuwd.

   • Ed 8 jaren geleden

    Hallo Walter,

    Dank voor je reactie.
    Ik kom net tot de ontdekking dat het nu wel gaat.
    Kan het van invloed zijn geweest dat ik nog stond ingelogd in het Dashboard van WordPress?

    Groetjes,Ed

 32. Mirjam 8 jaren geleden

  Hoi Walter,
  ik ben hard opzoek naar een manier om een PDF toe te voegen aan mijn wordpress site, maar ik wil inderdaad dat ze eerst naam plus e-mailadres opgeven en dat het dan automatisch naar hen wordt verstuurd. Ik heb al een mailinglist vanuit Mailchimp, maar ik weet niet hoe het werkt om een link te maken zodat het pdf’je wordt verstuurd naar hen. Ik ben namelijk bang dat mailchimp dan mijn ebook verstuurd ipv de pdf. Ik heb een opt in op mijn site voor mijn ebook en die mensen komen dan in mijn mailingslist. Heb jij tips of mogelijk ook een instructie filmpje hierover?

  Dank je wel! Groet, Mirjam

  PS: de optins die ik gebruik zijn van OPT IN-CAT, ik had eerst Sumo Me.

  • Walter Kort 8 jaren geleden

   Hoi Mirjam, ik heb daar helaas geen kant en klare video instructie over. Als je een vergelijkbare procedure wilt hebben voor de PDF, als dat je met het eBook hebt, dan zul je een tweede lijst aan moeten maken in MailChimp. Daar kun je dan met de autoresponders (of laatste bevestigingsmail) het PDF-document koppelen.

   Als je het ebook stuurt met daadwerkelijk de autoresponder functie van MailChimp, dan kun je natuurlijk ook de criteria voor die autoresponder specifieker maken. Bijv. áls iemand zich heeft ingeschreven voor het ebook, plaats deze in groep “ebook” en verstuur ebook. Of áls iemand zich heeft ingeschreven voor PDF, plaats deze in groep “PDF” en verstuur PDF 🙂

 33. Frits 7 jaren geleden

  Hallo Walter,

  Hoe kan ik de inschrijver voor een gratis ebook doorsturen naar een aparte pagina om het ebook te downloaden? Natuurlijk moet de downloadpagina afgeschermd zijn voor Google, anders kan iedereen zomaar downloaden.
  Ik heb wel een autoresponder “Rapidmailer”die op WordPress werkt. Deze hosting kan me echter niet zo goed helpen.
  Mijn Optin om in te schrijven staat op mijn Homepage.
  Momenteel wordt de inschrijver niet doorgestuurd naar de downloadpagina en moet ik hetzelf verzenden.

  Hopend dat ik een reactie van u krijg wacht ik even af.

  Groetend,
  Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2024 - Kort door de Bocht

       

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?