De juiste muziek voor opperste concentratie

Door een artikel op Lifehacker.com werd ik getriggerd om deze ochtend weer even te verdiepen in muziek die de concentratie verhoogd. Lees verder voor een paar interessante bronnen voor gratis muziek en methodes om ermee aan de slag te gaan.

Balans van hersenactiviteit

Ik ben geen neurowetenschapper maar het klinkt voor mij logisch dat je met bepaalde geluiden de activiteit in de hersenen kunt stimuleren. HersenactiviteitOp het moment dat ik dit artikel schrijf ben ik heel geconcentreerd bezig en gebruik ik een specifiek gebied in mijn hersenen om op de juiste woorden te komen, duidelijke zinnen te construeren en lekker snel te typen. Een heel ander deel van mijn hersenen heb ik nu even niet nodig.

Ik vind het minder interessant om te weten welk gebied dat precies is maar als ik het goed begrijp houden ze er niet van om daar maar een beetje stil te wezen in dat hoekje van mijn hoofd. Ze gaan op zoek naar prikkels om ook bezig te zijn en vinden ‘afleiding’!

Om goed en voor langere tijd te concentreren is het dus noodzakelijk om de juiste balans te hebben in de verschillende hersenactiviteiten.

Naar muziek luisteren

Door naar muziek te luisteren geef je de hersenen de prikkels om actief te zijn en niet af te dwalen. Je hebt wel de juiste muziek nodig die alleen de inactieve hersengebieden stimuleert zodat jij je kunt blijven concentreren op die specifieke taak. Meezingers en melodieuze muziek helpen daar niet bij. Eigenlijk zijn de optimale nummers die je het beste aan kunt zetten dan ook geluiden waar je voor je gevoel eigenlijk geen aandacht aan moet schenken.

Het klinkt wel een beetje sneu voor de muzikant die er veel moeite voor heeft gedaan om goed gehoord te worden…laten we maar stellen dat het een goed doel dient.

Ga je op internet zoeken naar muziek die het juiste effect heeft op je concentratievermogen dan merk je dat er veel klassieke muziek (o.a. barok), snaarinstrumenten,  synthesizers en geluiden uit de natuur tussen zitten.

Muziek voor programmeren

Het liefst zet je dus de juiste muziek aan en wil je er geen omkijken naar hebben totdat de klus geklaard is. Veel programmeurs maken zo uren achter de computer door en zijn bezig met één ding, programmeren. Jij wil (of kan) dan misschien helemaal niet programmeren maar een goed stuk tekst schrijven of veel lezen vereist eenzelfde soort concentratievermogen. Zoek je naar “Music for Programming” dan kom je bij fantastische bronnen met eindeloze tunes die veelal gratis en direct te beluisteren zijn.

Gratis downloaden, podcasts en afspeellijsten

Een razend populaire site om aan deze perfecte muziek te komen is musicForProgramming();

Zij hebben de beste muziek om je te concentreren verzameld en kun je met twee klikken downloaden van hun site. Zij hebben ook een podcast waarop je je via iTunes op kunt abonneren. Zodra ze een nieuwe aflevering hebben met zo’n 50 minuten aan muziek, krijg jij het op je computer, iPhone of iPod binnen.

Op Spotify is ook heel veel muziek verzameld om goed geconcentreerd aan de slag te gaan. Luister bijvoorbeeld eens naar onderstaande afspeellijst.

Als jij een gratis account hebt bij Spotify dan zul je wel merken dat het effect op je concentratie uiteindelijk een stuk minder is omdat je er reclames van een paar seconden tussendoor krijgt.

Jouw concentratievermogen

Gebruik jij muziek om je concentratievermogen te verhogen of is dit helemaal nieuw voor jou? Ik ben benieuwd of jij nog interessante bronnen wilt delen. Laat het even weten in een reactie onder dit artikel.

afb. van caseorganic (CC)

signature
10 Reacties
 1. Jelle Wils 9 jaar geleden

  Beste Walter,

  Ik werk op kantoor maar ben tevens al 20 jaar muzikant en ken daarom de effecten van muziek op het brein erg goed. Ben ik snel afgeleid, dan ga ik klassiek luisteren. Ook geluidsbestanden voor meditatie, met name gericht op de wortelchakra en het derde oog helpen daarbij goed, d.w.z. de variant die vooral bestaat uit de hoeveelheid Herz die met dat chakra wordt geassocieerd (zonder teveel bijgeluiden), met name klankschalen werken goed. Geen idee waarom, maar ik merk daarbij direct (ook in niet meditatieve toestand) een enorm effect op mijn denken en concentratie. Ben ik onrustig dan zet ik loungemuziek op. Word ik daar vervolgens weer te duf van dan zet ik progressive house op (rollende beat zonder teveel afwisseling). Ik gebruik ook afwisseling in tempo afhankelijk van de klus, moet ik iets doen dat veel routinewerkzaamheden betreft en snel af moet, dan zet ik drum’n’bass op. Word ik daar te onrustig van dan bouw ik dat weer af naar rustigere muziek. Ik vind dit onderwerp als muzikant/geo-informaticus erg interessant, dus als je vragen hebt mag je me altijd even mailen.

  Met vriendelijke groet,
  Jelle Wils

  • Auteur
   Walter Kort 9 jaar geleden

   Cool Jelle! Zou er ook een ‘state of mind’ zijn waarin je te allen tijde optimaal presteert, dus een soort gemiddelde? Of blijft iedereen juist die verschillende ‘moods’ opzoeken om zo het brein in de juiste ‘modus’ te zetten?

  • Pieter 7 jaar geleden

   Hallo Jelle,

   Ik maak een pws over de invloed van muziek op je concentratie.
   – Hebben verschillende genres invloed op je concentratie?
   – Heeft je geslacht invloed?
   – Heeft je leeftijd invloed?
   – Heeft je niveau(vwo, havo of vmbo) invloed?
   -Heeft muziek verschillende invloeden op verschillende vaardigheden?
   -Zit er verschil in introverten en extraverten?
   dit zijn onze deelvragen. Het klinkt waarschijnlijk nogal vaag maar heeft u misschien nog bepaalde artikelen/info voor mij waar ik iets aan zou kunnen hebben? Ook als u opmerkingen of aanpassingen heeft hoor ik het graag. Ik zou het heel erg waarderen als u me zou mailen met alle info/opmerkingen die u heeft.
   Alvast bedankt.

   mvg Pieter van Dam

   • Jelle Wils 6 jaar geleden

    Beste Pieter,

    Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Je vragen zijn nogal breed geformuleerd en bovendien zeer afhankelijk van de subjectieve beleving van het individu. Dat gezegd hebbende toch een wat uitgebreidere reactie, die ik alleen kan baseren op mijn eigen ervaringen;
    – Hebben verschillende genres invloed op je concentratie?
    Op mij wel. Ik gebruik verschillende genres voor het bewerkstelligen van verschillende vormen van concentratie. Globaal gezien werkt dat zo:
    Drum and bass en trance helpt mij bij focussen bij saaie herhalende werkzaamheden, dat heeft voor mij vooral te maken met tempo, ritmiek en herhalende melodie. Mijn brein synced dan met de zogenaamde rollende en snelle beat en raakt extreem gefocused waardoor de taak sneller af is en niet saai doordat ik gemakkelijker in ‘flow’ geraak

    Bij klassiek hebben bij mij de logica achter de harmonie, de patronen de heldere klanken een gematigend effect op mijn concentratie. Dit vergroot mijn oplettendheid, anders dan focus blijf ik bij oplettendheid ook bij de taak maar kan ik mijn aandacht flexibeler verdelen om ook bijvoorbeeld een plan van aanpak in de gaten te houden en gelijktijdig de verkozen werkzaamheden te verrichten. Klassiek past voor mij dus meer bij het leren van nieuwe vaardigheden door oplettendheid en Trance meer bij het samenbundelen van mijn concentratie tot ‘Laserbeam’-focus.

    Ik ben GEEN neuroloog maar heb wel zelf ervaring met neurodiversiteit, trail and error-learning over concentratie is daarom voor mij aan de orde van de dag. U mag mij mailen als u vragen hebt.

    – Heeft je geslacht invloed?
    Geen idee
    – Heeft je leeftijd invloed?
    Geen idee
    – Heeft je niveau(vwo, havo of vmbo) invloed?
    Ik vermoed van niet. Ik persoonlijk reageer gewoon sterk auditief als muzikant.
    -Heeft muziek verschillende invloeden op verschillende vaardigheden?
    Zie antwoord op vraag 1
    -Zit er verschil in introverten en extraverten?
    Omdat controle over de eigen concentratie zich in de eigen psyche afspeelt EN reageren op muziek universeel is, verwacht ik niet dat dat veel uitmaakt. Dat is een aanname van mij, geen feit wat ik heb bewezen. Uiteindelijk maken de zintuiglijke voorkeuren/kwaliteiten van het individu denk ik het verschil.

    Met vriendelijke groet,
    Jelle

 2. Kirsten Schra 9 jaar geleden

  Hoi Walter,

  Ik wilde je even bedanken want je artikel heeft mij erg geholpen bij het maken van mijn PWS.
  Dus dank daarvoor!

  Groetjes,
  Kirsten Schra

 3. Joris Boes 8 jaar geleden

  Hallo Walter,

  Mijn naam is Joris Boes en ik doe mijn PWS over de invloed van muziek op je schoolprestaties. Ik wil er graag achter komen wat de theorieën/onderzoeken over ‘studeermuziek’ zeggen. Ik luister zelf op spotify ook veel naar muziek, zoals de playlist deep focus, door deze muziek krijg ik echt het gevoel dat ik me beter kan concentreren. Maar mijn interesse is meer gericht op hoe deze muziek tot stand is gekomen en hoe wordt mijn concentratie door deze muziek wordt bevordert. Zou u mijn hiermee kunnen helpen?

  groeten

  Joris Boes

 4. Joyce van den Eshof 7 jaar geleden

  Beste,

  Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek of muziek het concentratievermogen van leerlingen bevorderd in het basisonderwijs. Heb jij misschien nog relevante bronnen voor mij?

  Groetjes, Joyce

  • Auteur
   wkort 7 jaar geleden

   Hoi Joyce, interessant dat je hier onderzoek naar doet. Ik heb niet echt specifieke bronnen paraat die voor jou handig kunnen zijn. Wat ik eerder heb geschreven is voornamelijk n.a.v. mijn eigen ervaring en uiteraard wel wat gegoogle om het specifieke effect wat beter te duiden.

 5. Isa 7 jaar geleden

  Hoi, Ik doe ook mijn PWS over muziek. Mijn hoofdvraag is met wat voor soort muziek leren de meeste jongeren? WE hebben een paar deelvragen, maar we hebben er meer nodig. Heeft u misschien een paar deelvragen voor ons? Het is een beetje moeilijk om te vinden

  • Auteur
   wkort 7 jaar geleden

   Hoi Isa, wat leuk dat jij er ook een PWS over gaat houden. Heb je de andere reacties ook gelezen? Daar staan ook al een aantal goede vragen! Verder zou je nog kunnen onderzoeken waaróm de meeste jongeren met muziek leren. Ook interessant zou kunnen zijn of het specifiek om muziek gaat, kan het ook TV zijn (ik “leerde” vroeger met MTV, gebeurt dat nu nog steeds?). Brengt gelijk een andere interessant vraag…hoe leerden jongeren vroeger? Leren bij kaarslicht, leren bij kunstlicht, leren vóór een popconcert, leren met MTV, leren met YouTube, leren met Spotify. Wel leuk om dat ook eens in kaart te brengen. Daarvoor kun je leuk interviewtjes houden met je ouders en grootouders 🙂 Je komt dan misschien ook wel op een punt waarbij je moet afvragen of het uberhaubt wel handig is om te leren met de muziek waarbij de meeste jongeren leren. Om even terug te komen op MTV die bij ons aanstond (dat was overigens destijds véél meer videoclips dan die shows van tegenwoordig), dat was totaal in strijd met wat ik schrijf in mijn blogartikel 😛 Iedere papa en mama vond ook dat het totaal niet efficiënt was en die TV maar beter uit kon…ís de muziek die de meeste jongeren luisteren tijdens het leren, wel goed voor de leerprestatie? Ben heel benieuwd of je er wat aan hebt. Succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2024 - Kort door de Bocht

       

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?