Jouw foto’s in besloten Facebook Groep

Vandaag kreeg ik een interessante vraag over een besloten Facebook Groep. Kun je er zeker van zijn dat de foto’s die je in een besloten (of geheimen) groep deelt, door niemand anders te zien zijn behalve voor de leden van de betreffende groep?

Het antwoord is ja…en nee. Ik leg je in dit artikel graag uit waarom en waar je precies rekening mee moet houden.

Digitale geheimen

Top Secret - Digitale geheimenVoor de duidelijkheid wil ik stellen dat als jij geheimen voor iemand hebt, je dit beter niet op internet kunt delen (of eigenlijk überhaupt niet…). Je moet er altijd vanuit gaan dat jouw digitale geheim eenvoudig gekopieerd kan worden ook al staan bijvoorbeeld de instellingen van Facebook het niet toe. Hoe sterk je jouw privacy ook instelt, het valt of staat met de interactie die jij hebt met verschillende personen.

Een ‘vriend’ kan zomaar een screenshot maken van een foto die eigenlijk niet gedeeld had mogen worden en wie weet wat er met dát plaatje kan gebeuren. Hetzelfde geld natuurlijk voor teksten, video’s en audiofragmenten. Deze digitale wereld staat het bijna niet meer toe om nog echte geheimen te hebben…

Overigens gaat dit artikel natuurlijk niet alleen over het geheim houden van informatie. Zelf vind ik het mooi als er zo open mogelijk gecommuniceerd kan worden en transparantie streef ik zoveel mogelijk na. In sommige gevallen kan het echter wel beter zijn om foto’s of bepaalde bevindingen gewoon afgeschermd te houden. Bijvoorbeeld als het gaat om foto’s van kinderen, discussies over explicite onderwerpen of ter voorbereiding van een verrassing die later aan het publiek getoond mag worden.

Het beste dat je dus kunt doen is van te voren goed bespreken dat wát er binnen een groep besproken gaat worden, niet gedeeld wordt met anderen. Het is dus een kwestie van vertrouwen. Overigens moet je dit vertrouwen ook zomaar even hebben in het bedrijf dat al jouw informatie bewaard en presenteert…maar goed je zit nu toch al op Facebook.

Geheimen en besloten Facebook Groep

Er zijn op Facebook een aantal mogelijkheden om met andere mensen informatie te delen zonder dat buitenstaanders het ook te weten komen. Een mooi systeem hiervoor is de Facebook Groep. En dan wel met de speciale instelling dat deze besloten of zelfs geheim is.

Deze specifieke keuze over de privacy van de groep kun je al gelijk maken wanneer je een groep maakt. Ook kun je het achteraf nog wijzigen bij de groepsinstellingen die je kunt vinden door op het kleine tandwieltje te klikken in de lichtgrijze balk, onder de foto’s van alle leden.

privacy instellingen Facebook Groep besloten geheim

Bij de drie keuzes die je voorgeschoteld krijgt wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillen zijn met betrekking tot de privacy. In het Helpcentrum van Facebook hebben ze een uitgebreidere vergelijking van de verschillende instellingen gepresenteerd.

Foto’s delen van Facebook Groep

Heb je gekozen voor een besloten of geheimen groep dan kun je met de leden van die groep, zonder vrees dat buitenstaanders meekijken, met elkaar interacteren. Je moet natuurlijk altijd wel opletten wie er lid zijn en toegelaten worden tot de groep en rekening houden dat de inhoud niet de algemene richtlijnen van de Facebook community schendt.

foto facebook groep besloten privacy

Het is in een besloten of geheimen groep overigens nog steeds mogelijk om foto’s te delen. Het knopje is voor een set foto’s niet zichtbaar, wel als je losse foto’s bekijkt.

De foto kun je dan theoretisch met iedereen delen. Op je eigen tijdlijn of die van iemand anders, een andere pagina of groep of in een privébericht. Echter, het beeld is alleen te zien voor de mensen die dan ook lid zijn van de groep!

De regel: “Sommige mensen zullen deze foto niet kunnen zien door de privacy-instellingen”, vond ik een beetje vaag…want wat ziet iemand dan wél? In het reguliere gebruik van Facebook ben ik het namelijk nog nooit tegengekomen.

foto facebook groep besloten niet zichtbaar

Bovenstaande boodschap krijg je te zien als je naar een foto wilt kijken die bijvoorbeeld uit een besloten of geheimen Facebook Groep komt.

Bespreek je nu wat geruster al je geheimen op Facebook en durf je die foto’s nu te delen in de groep?

signature
14 Reacties
 1. Jenny en Kees Vonk 10 jaar geleden

  Hoi Walter,

  Ik krijg die waarschuwing:
  Sommige mensen zullen deze foto niet kunnen zien door de privacy-instellingen
  ook vaak bij een foto.
  Ik heb de foto niet in een groep gezet.
  Welke instelling moet ik veranderen en waar kan ik dat doen?
  Alvast bedankt,

  Groeten, Jenny en Kees Vonk

  • Walter Kort 10 jaar geleden

   Hoi Jenny en Kees,

   Als het een foto is die gewoon op een persoonlijk profiel (in een album bijvoorbeeld) staan, dan zijn er specifiek privacy-instellingen per uiting door te voeren. Dit kan zowel op berichten als op foto’s zijn. Aangezien het bij jullie om een foto gaat, raad ik jullie aan om daar even bij de foto te gaan zoeken naar het hele kleine icoontje waarmee je de privacy-instelling kunt aanpassen.
   In deze instructievideo over het wijzigen van de Facebook Profielfoto, geef ik halverwege aan hoe je de privacy-instelling kunt aanpassen.

   Als je trouwens een foto wilt delen van iemand anders en hier zitten specifieke privacy-instellingen op, dan kun je daar zelf niets aan doen.

   Vriendelijke groet van Walter

 2. joyce 9 jaar geleden

  Ik ben beheerder van een besloten groep op facebook en daar heb ik foto’s als onderwerpen om het duidelijker te maken nu heb ik een aantal op verborgen gezet, die wil ik weer op de tijdlijn van de groep krijgen maar dat lukt dus niet. En op facebook staat ook nergens het antwoord.

  Alvast bedankt

 3. Angelique 9 jaar geleden

  hallo
  ik heb een album van mij gedeeld in een besloten groep. IK zie de likes en de reacties op het album. Nu krijg ik ook meldingen dat er reacties op foto’s zijn maar ik kan die reactie niet lezen. Ik kan ook op mijn eigen foto’s zelf niet reageren. Sommige mensen zien daar blijkbaar alles, sommige kunnen de reacties op aparte foto’s ook niet zien of er eentje geven. Hoe komt dit? IK heb me al gek gezocht. Dit ligt dan toch aan mijn instellingen en niet die van de groep vermoed ik aangezien het voor sommige wel lukt. Heel raar aangezien ik ze vanop mijn naam er zelfs op gezet heb. Bedankt om voor het verlossende antwoord te zorgen!

 4. Johan de Bruijn 8 jaar geleden

  Hoi Walter,
  Ik wil een geheime groep opzetten in Facebook maar wil niet dat de individuele leden elkaars profiel kunnen zien. Voorbeeld: persoon A neemt deel aan de geheime groep en heeft een Facebook account. Uitgesloten moet worden dat persoon B de volledige Facebook account van persoon A te zien krijgt.
  Is dit mogelijk en zo ja, hoe.

  Alvast bedankt,
  Groet,
  Johan

  • Walter Kort 8 jaar geleden

   Hoi Johan, dat is een beetje omgekeerde functie van wat zo’n groep volgens Facebook zou moeten kunnen, haha. Bij de instellingen van de groep is naar mijn weten dan ook geen mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen. Het zou bij de gebruiker zelf wel ingesteld kunnen worden maar dan moet er op individueel niveau flink gesleuteld worden aan het profiel en privacy-instellingen. Denk dat het raadzaam is om dan eerder te kijken of alternatieve online platformen functioneel genoeg zijn voor jouw idee. Kijk bijvoorbeeld eens naar BuddyPress of een traditioneel forum als SMF.

   Ben benieuwd wat je volgende stap wordt. Groet van Walter

   • Veronique 7 jaar geleden

    Dat komt omdat het een besloten groep is: enkel leden kunnen de berichten zien. Wie geen lid is kan dus niets zien, daarom die knop er ook niet is. Hetzelfde met een geheime groep.
    Zie via het helpcentrum van Facebook ‘ Wat zijn de privacyinstellingen voor groepen?’: Wat zijn de privacyinstellingen voor groepen?: https://www.facebook.com/help/www/220336891328465?rdrhc

 5. greet 8 jaar geleden

  Hallo ,wellicht kunt u me helpen.
  Ik ben een besloten groep gestart nu heb ik een omslag foto ge upload het hele stappen plan gevolgd.
  en de foto staat mooi op de omslag.
  Maar die staat er niet lang. iedere keer staan er weer de profiel foto”s van de leden. hoe kan ik er voor zorgen dat de omslag foto die ik heb ingesteld blijft staan?

  mvrgr,
  greet

 6. Liesbeth 8 jaar geleden

  Hallo ik zit in een besloten hondengroep maar in die groep kunnen geposte berichten of foto’s niet meer gedeelt worden! Ook al ben je lid! Hoe kan dit?

  • wkort 8 jaar geleden

   Het is idd apart om te zien dat die share knop nu weg is…ik heb hier even geen verklaring voor… Mogelijk heeft Facebook besloten die share-functie uit te schakelen voor deze typen groepen aangezien het verwarring veroorzaakte. Ik heb hier verder geen specifieke informatie over ontvangen.

 7. Marco 7 jaar geleden

  Als je in een besloten verkoopgroep iets deel kan je dan wel bepaalde leden uitsluiten zodat deze het niet kunnen zien?

 8. Wambimbo 6 jaar geleden

  “Heb je gekozen voor een besloten of geheimen groep dan kun je met de leden van die groep, zonder vrees dat buitenstaanders meekijken, met elkaar interacteren.”

  Bovenstaande is niet waar. Soms krijgen vrienden die NIET lid zijn van de besloten groep een melding van je bericht of reactie.

 9. Willy 6 jaar geleden

  Hoi ik wil van een community pagina een besloten groep maken kan dat.

 10. Twan 5 jaar geleden

  Hallo,

  Weet jij toevallig hoe het zit met de privacywet op een besloten groep. Op de pagina kunnen foto’s van vroeger geplaatst worden. In welke mate geld hier de privacy wet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2024 - Kort door de Bocht

       

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?