5 dingen die ik voor 9 uur in de ochtend leerde

Hoe laat begin jij je dag meestal? Ik heb niet echt een vast ritme. Zeker niet nu het steeds eerder licht begint te worden en de vogeltjes mij vrolijk wakker maken. Zo begon ik deze dag al aardig om 5 uur ‘s ochtends. Soms vind ik dat vervelend, soms is het ook super inspirerend want goh, je kunt veel leren op zo’n ochtend!

Hier de 5 dingen die ik voor vandaag in de pocket heb, doe er je voordeel mee.

1. Vroeg opstaan en toch voldoende energie en rust

Het is nu wel duidelijk dat als ik gewoon op tijd naar bed ga en ik eenmaal wakker word in de vroege ochtend, het maar gewoon beter is om eruit te gaan. Gemiddeld slaap ik zo op een nacht 7 uren.

Ik zit eigenlijk nooit heel de avond achter de televisie te wachten totdat het zo’n beetje bedtijd is. Om half 10 vind ik het wel welletjes en ga me rustig klaarmaken om te slapen. Bovendien heb ik dan het gevoel dat er sneller een nieuwe dag komt waarin weer van alles te beleven valt!

Volgens mij kom ik zo wel aan voldoende slaapuren om m’n lichaam en geest te herstellen. Na een hele intensieve dag met veel nadenken en interacties met mensen heb ik wel meer slaap nodig en blijf ik soms langer liggen. Maar als ik eenmaal wakker ben gaat het motortje draaien en moet ik ook gewoon iets gaan doen anders word ik onrustig in bed en daar word ik juist alleen maar moe van.

Bovendien is er op sommige dagen ook nog de gelegenheid om in de middag een tukkie te doen. Dat vind ik echt een uitkomst. Daar ben ik mee begonnen sinds ik het boekje “Verander je leven: Doe een dutje” heb gelezen. Na zo’n dutje van ongeveer 25 minuten heb ik voor de rest van de middag een volle bak energie.

2. Vóór 7:15 uur geen gestress in de stad

cc foto door William Warby

Eigenlijk rijd ik nooit in de spits dus kan me helemaal niet voorstellen hoe druk het op de weg is als het écht druk is. Maar ik weet wel dat het om half 7 in de ochtend, hier in de buurt van Haarlem, nog bijzonder rustig is. Een enkeling die op de fiets zit, waaronder ik, en wat me opviel, veel loodgieters en andere kluslui.

Sommige auto’s rijden wel behoorlijk hard omdat het nog zo rustig is op de weg maar van stress is totaal geen spraken. Een klein uurtje later, om iets voor half acht, waren er duidelijk veel meer auto’s op de weg. Het was druk en dan moet je ineens wachten voor stoplichten. Best irritant om zo opgehouden te worden.

3. Gewoon doorgaan, ook al zie je even niet waar je naartoe gaat.

Na ongeveer 6 km in een aardig tempootje gefietst te hebben kwam ik op een weg waar ik nog niet eerder was geweest. Althans, ik had echt geen idee welke kant ik op moest.

Er was ineens geen straatverlichting en zag halverwege de Brouwerskolkweg geen hand voor ogen. omweg fietsen in het donkerNaja, het kleine witte LED-lampje op de voorkant van m’n fiets gaf mij het zicht van ongeveer 35 cm voorbij m’n voorwiel. De snelheid voerde ik iets omlaag en keek wel waar ik uit zou komen. Ik wist vier dingen zeker:

 1. Mijn doel was om op de Zeeweg uit te komen
 2. Ik had geen zin om terug te fietsen en dan maar via de Militairenweg te rijden
 3. Gefocust blijven want er konden onverwachte bochten in de weg zitten
 4. Doortrappen anders zou ik omvallen met m’n nieuwe SPD-schoenen

Achteraf is het best grappig om op het kaartje terug te zien dat ik een behoorlijke slinger-de-slang-omweg heb genomen. Ik werd gedwongen om m’n snelheid te minderen van 27.55 km/uur naar 18.74 km/uur en na slechts enkele spannende minuten kwam ik gewoon op de weg uit die ik voor ogen had. Wat een avontuur!

4. Uptempo meditatie voor een fijne dag

Na het frisse fietstritje moest ik even rustig thuiskomen. Ik merkte dat ik gelijk een paar workouts er achteraan knalde en niet echt goed kon stoppen of in ieder geval in zo’n mood was, dat ik niet heel de dag vol zou kunnen houden.

Daarom m’n matje uitgerold en op Spotify een nummertje opgezocht waarop ik heel even de hyperdepieperstemming los kon laten zonder het happydepeppiegevoel te verliezen.

Deze zes minuten van Chris Hinze waren precies voldoende!

5. Het wordt lente en dat merk je in de ochtend

Vrijdagochtend stond ik me klaar te maken voor de dag en zaten er ineens twee dikke duiven voor m’n raam. Zo lief, naast elkaar. En binnen een paar tellen, hop, op elkaar. Deze ochtend zat ik rustig op het randje van het bed m’n sokken aan te trekken bij de zonsopkomst, hop, twee scholeksters op de warme schoorsteen.

http://distilleryimage9.ak.instagram.com/c56458ba9ac511e384e80ad1523c33b9_8.jpg lente-scholeksterster-op-het-dak---zonsopkomst

#SpringisintheairandIlikeit

Heb jij deze ochtend nou ook van die fan-tastische dingen geleerd. Je mag het best laten weten in een reactie onderaan dit bericht. Of misschien hoor ik er wel van via Facebook of Twitter. Ben heel benieuwd.

signature
4 Reacties
 1. Bob 10 jaar geleden

  Inspirerend artikel van Walter. Taalkundig vind ik hyperdepieperstemming en happydepeppiegevoel woorden waarop je eigenlijk een copyright zou moeten kunnen claimen .. haiper of heppie daar draait het wel om.

  • Walter Kort 10 jaar geleden

   Dankjewel Bob! Copyright heb je automatisch op het moment dat je het werk gecreëerd hebt, he 😉 Vind je het dan taalkundig trouwens niet kunnen als dat soort woorden erin zitten, of juist alleen maar leuk?

 2. Bob 10 jaar geleden

  Ik vind het geweldig mooie nieuwe woorden die ik zelf graag in m’n vocabulaire opneem. Beide zetten je op een leuke manier aan het denken. Dat het maar een happy hype moge worden 🙂

 3. Henk 10 jaar geleden

  Ha Walter,

  Leuk leesbaar stuk. En inspirerend en informatief. Het boekje over dutjes is helemaal aan mij besteedt. Ik heb sinds 6 maand een slaapstoornis, met midden in de nacht creatieve boosts. Overleef momenteel op powerdutjes. Leuk om te delen. Ook “Gewoon doorgaan, ook al zie je even niet waar je naartoe gaat.” vind ik echt op z’n plaats, alleen niet bij het fietsen maar meer in het ondernemersleven. Thnx!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2024 - Kort door de Bocht

       

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?